Energielabel woning berekenen voor particulier én zakelijk

Labelverbetering mogelijk?

Energielabels (energieprestatielabels) zijn het rapportcijfer hoe zeer een gebouw zuinig omgaat met energie voor het verwarmen en koelen van de ruimten die bestemd zijn voor mensen. 

Het verkrijgen van een beter energielabel voor je huis of bedrijfs onroerend goed (b.o.g.) is een belangrijke stap om energie te besparen en je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Een energielabel kan variëren van G (zeer energie onzuinig) tot A (zeer energiezuinig). Hoe meer hernieuwbare energie er gebruikt en opgewekt wordt, hoe meer plusjes er achter het A-label komen. 

  energielabel labelsprong ladder

  Wat kost een energielabel?

  Tarieven voor energielabels van een bestaand appartement, tussen- en hoekwoning
  of vrijstaande woning
  zijn vanaf €269,- en verder afhankelijk van de grootte en de complexiteit
  van de woning. Tarieven voor renovatie, nieuwbouw en complete woongebouwen zijn op aanvraag.
  Bekijk het tarievenoverzicht.

  0-100 m2

  Afhankelijk van complexiteit vanaf
  € 269,-
  Incl. Btw
  Vraag aan
  • Technische foto's maken
  • Uitwerking rapportage
  • Kwaliteitsverklaringen
  • Gratis verbeteradvies

  150-250 m2

  Afhankelijk van complexiteit vanaf
  € 399,-
  Inc. Btw
  Vraag aan
  • Technische foto's maken
  • Uitwerking rapportage
  • Kwaliteitsverklaringen
  • Gratis verbeteradvies

  Veel gestelde vragen

  Zijn energielabels verplicht?

  Bij de verkoop of verhuur van een vastgoedobject is het verplicht te beschikken over een geldig energielabel. Voor nieuwbouw is er een energielabelplicht vanaf 2021.

  Vrijstaande gebouwen kleiner dan 50m2 zijn niet verplicht een label te hebben.

  Bij nieuwbouw woningen ontvang je bij de oplevering van het gebouw pas het definitieve energielabel (daarvoor kun je het voorlopige label gebruiken) Er is geen minimaal niveau energielabel verplicht voor woningen. Bij kantoren wel, die moeten minimaal een label-C hebben.

  Hoe lang is een energielabel eigenlijk geldig?

  Labels zijn tien jaar geldig. Je kunt onderzoeken of jouw eigendom al een geldig label heeft op EP-online.nl (van de overheid).

  Waar vind ik mijn energielabel?

  Heeft u een huis of appartement met een bestaand energielabel dan kunt u dit controleren op de overheidswebsite van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): https://ep-online.nl. Vul postcode en huisnummer in om het energielalel van uw woning te vinden.

  Moeten recreatiewoningen ook een label hebben?

  Alle recreatiewoningen hebben per 1 januari 2024 een energielabel verplichting dus ook als je verhuurt via deze Internet platforms. Je moet zelfs het behaalde label kunnen laten zien in de woning of het afschrift (PDF) toesturen naar de klant als hiernaar wordt gevraagd.

  Als ik verhuur via AirBnB of Booking, moet ik dan ook een label hebben?

  Alle recreatiewoningen hebben per 1 januari 2024 een energielabel verplichting dus ook als je verhuurt via deze Internet platforms. Je moet zelfs het behaalde label kunnen laten zien in de woning of het afschrift (PDF) toesturen naar de klant als hiernaar wordt gevraagd.

  Wat kost een energielabel?

  Prijzen voor het berekenen van een energielabel woning zijn vanaf €269,- en zijn verder afhankelijk van de grootte en de complexiteit van de woning.

  Wat als ik geen energielabel heb?

  De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of er een geldig energielabel is bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen.

  Indien eigenaren geen geregistreerd energielabel kunnen overleggen, kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boete geven.

  De hoogte van de boete voor particuliere verkopers van een woning zonder geldig energielabel is € 450,-. Voor bedrijven is dat € 900,- per verkochte / verhuurde woning zonder geldig energielabel.

  De toetsing of er een energielabel is, gebeurt meestal al door een notaris. Particulieren worden zo tijdig gealarmeerd. Er is dan voldoende tijd om het label alsnog rond te maken en de verkoop rond te krijgen.

  Is EnergielabelConsult onafhankelijk?

  Energieprestatie adviseurs moeten examens afleggen en een certificaat van bekwaamheid kunnen tonen. Zij staan onder toezicht van een controlerend orgaan (bijvoorbeeld KIWA) en daarmee wordt de onpartijdigheid van de uitvoering door Epconsult gewaarborgd.

  Labels die niet aan de minimale kwaliteitseisen voldoen, kunnen dan ook worden teruggetrokken door de certificerende instantie. De energieprestatie adviseur is dan als nog verplicht zijn zaakjes op orde te brengen.

  Hoe krijg ik een beter energielabel?

  Epconsult werkt graag voor projectontwikkelaars en particulieren die hun woningen energiezuiniger willen maken. Wij beginnen dan met een audit (een nulmeting om het uitgangspunt te bepalen) en kunnen op basis maatregelen ter verbeteringen, voorstellen maken die voor die woning en het gestelde budget mogelijk zijn (zoals isolatie, verwarmingssystemen, zonnepanelen en andere energiegerelateerde aspecten).

  In de rapportage wordt duidelijk wat de maatregelen ongeveer gaan kosten en niet onbelangrijk, wat daarna het te verwachten energielabel wordt. 

  Is van label G naar label A mogelijk?

  Een andere manier van werken is dat u eerst bedenkt welk label er behaald moet worden en dat er dan een plan ontwikkeld wordt, hoe daar te komen. 

  Tegenwoordig kan zo’n advies uitgevoerd worden als ‘maatwerk’ -advies. Dit is een gecertificeerd advies dat voordelen op kan leveren, bijvoorbeeld indien bij een subsidieaanvraag voor een warmtepomp een dergelijk afschrift gevraagd wordt.

  Tip: Kijk naar de mogelijkheden voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) op de website van de overheid: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren